Trabzon, Doğu Karadeniz’de muhteşem bir konumda yer alıyor. Yıl boyunca tertemiz havası ve renkli yaşantısıyla gezginlerin ruhunu kımıldatıyor. Trabzon gezi rehberi, güzide şehrin güzelliklerini daha gitmeden keşfetmenizi sağlıyor. Trabzon’da nereye gidilir, nereler gezilir, neler yapılır ve daha bir sürü şey gezi rehberinde sizlerle. Karadeniz’i keşfetmek için Trabzon fazlasıyla mavi – yeşil bir şehir.

Yayla kültürünün hâkim olduğu Trabzon, merkeziyle ayrı yaylalarıyla ayrı güzelliklere gebe. Alabildiğince yeşil, alabildiğince mavi renklerin süslediği şehirde nefes alıp vermek bile ayrı bir keyif. Tertemiz doğası şüphesiz Trabzon’u unutulmaz kılan önemli detaylardan. Trabzon bölgenin en eski ticaret şehri ve aynı zamanda ikinci büyük yerleşim yeri olduğu için renkli bir kültüre sahip. Trabzon halkı bu anlamda kültür mozaiği oluşturuyor.

Trabzon’u eşsiz kılan ve Trabzon gezi rehberi cazibesini artıran en önemli etmen şehrin doğal dokusu. Bitki örtüsü, doğal atmosferi, dört bin yıllık tarihi, geleneksel ve modern mimarisi ile Trabzon’u gezmek, keşfetmek hatta yaşayarak öğrenmek yenileyici bir deneyim kazandırıyor. O halde gelin, bu muhteşem şehri birlikte inceleyelim, Trabzon’da nereler görülmeli bir bakalım.

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Trabzon’da gezilmesi gereken yerler çok fazla. Müzelerden kalelere, köşklerden manastırlara kadar çok geniş bir gezi yelpazesi var. Öne çıkan Trabzon duraklarını sizler için derledik;

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı

Dağların, derelerin yamacına, çok yüksek bir konuma yerleştirilen Sümela Manastırı, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Sümela, cezbedici ihtişamıyla ve dönemin şartlarındaki müthiş işçiliğiyle ziyaretçileri şaşırtıyor, beğenileri topluyor. Manastır, her yönüyle keşfedilmeyi bekliyor. Sümela’nın havasını solumadan, içini gezmeden şehirden dönmeyin.

Atatürk Köşkü

1890 yılında yaptırılan köşk, Atatürk’ün 1934 – 1937 yılları arasında yaşadığı köşktür. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisi ile inşa edilen köşk, zarif ihtişamıyla hayran bırakıyor. Köşk şimdilerde müze olarak ziyaretçilere açılıyor, Atatürk’e ait eşyalar sergileniyor. Köşkün içi de en az dışı gibi ihtişamlı, hayranlık uyandırıcı.

Ayasofya Müzesi

Mimarisiyle dikkat çeken Ayasofya Müzesi, şehrin Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden sonra yaptırılmış. Şimdilerde müze olarak ziyaretçilere açılan Ayasofya, geçmişte kilise olarak hizmet vermiş. Ayasofya Müzesi, yemyeşil bahçesi ile gerçekten görmeniz gereken bir yer.

Hamsiköy

Trabzon gezi rehberi Hamsiköy’le devam ediyor. Heybetli dağların, ihtişamlı ormanların, yemyeşil bitkilerin arasında tüm güzelliğiyle yaşayan Hamsiköy, şahane bir yerleşim yeri. Bölgede 5 farklı köy var. Hamsiköy ismi ise Arapçada 5 anlamına gelen “Hamse” kelimesinden türemiş. Dağ bisikleti ve trekking için uygun olan köy, aslında birkaç gün boyunca yaşamak, temiz havayı solumak için bile mutlaka görülmesi gerekiyor.

Uzungöl

Uzungöl

Trabzon, Uzungöl şehrin en önemli turizm noktalarından. Uzungöl doğasıyla, şirin evleriyle, yerel halkın sıcaklığıyla ilgi görüyor. Göl kenarında yürüyüş yapmak, kuymaklı kahvaltılar yapmak, sıcacık Karadeniz çayı içmek, sohbet etmek paha biçilemez bir keyif vadediyor.

Trabzon’da Neler Yapılır?

Bakırcılar Çarşısı Gezisi

Trabzon tarihini ve kültürünü görebileceğiniz yerlerden biri Bakırcılar Çarşısı. Çarşı içerisindeki her işletme, zengin bakır atölyelerinden çıkan ürünlerle donatılmış durumda. Atölyede el işçiliğiyle ortaya çıkarılan bakır ürünler, Trabzon gezginleri için hatıra alışverişine imkân tanıyor.

Trekking & bisiklet Gezisi & ATV Turu

Doğal güzellikleriyle öne çıkan bir şehirde ekstrem sporlar, doğa aktiviteleri kaçınılmazdır. Trekking yemyeşil bir örtüyle kaplı Trabzon’da gezginlere ilham veriyor. Dağ bisikleti gezisi için ise istenilen maceralı coğrafyayı sunuyor. Macerayı seviyor, doğa yürüyüşlerinden hoşlanıyorsanız mutlaka doğa aktivitelerine katılın.

Müze Gezisi

Bir şehri tanımak, keşfetmek, tarihine dokunmak için sadece şehirde dolaşmak bazen yetersiz kalıyor. Müzeler, tarihi yapılar, kültürel alanlar şehrin geçmişine ışık tutuyor, çok yönlü bir bakış açısı kazandırıyor. Trabzon, gezmekten keyif duyacağınız müzelere sahip.

Yayla Deneyimi

Yaylacılık faaliyetlerinin en güzelleri Trabzon’da yaşanıyor. Trabzon’a geldiğinizde vaktiniz varsa mutlaka yayla turuna çıkın, yayla eğlencelerine katılın, yaylada piknik yapın. Emin olun, Trabzon’un farklı ve eğlenceli bir yönünü göreceksiniz.

Trabzon’da Konaklama

Trabzon’da konaklamak için merkezde ve turistik bölgelerde faaliyet gösteren otellere gidebilir, yayla evlerini tercih edebilir ya da eşyalı kiralık konutlardan yararlanabilirsiniz. Çok geniş bir konaklama seçeneği olmasa da her bütçeye ve yaşam standardına uygun Trabzon otelleri, pansiyonları bulmak mümkün. Fiyatlar için Trabzon otellerini bizzat arayıp bilgi almanız gerekiyor.