Osmanlı devletinin ilk başkenti Bursa hem tarihi yerler gezebileceğiniz hemde birçok güzel lezzet tadabileceğiniz güzide bir ilimizdir. Başta Uludağ olmak üzere şehir merkezinde bulunan tarihi yapılar da mutlaka Bursada görülmesi gereken yerler arasında.
1) Ulu Camii
Yıldırım Beyazıd tarafından 1396 - 1400 yılları arasında mimar Ali Neccar’a yaptırıldığı bilinen Ulu Camii Türk İslam tarihinin en eski eserlerindendir. Osmanlı ve Selçuklunun mimari özelliklerini barındıran Ulu camiinin en dikkat çekici ve onu en değerli kılan kısmı minberidir. Ulu Camiinin minberi Kündekâri sanatı ile ceviz ağacından tek bir çivi ve yapıştırıcı dahi kullanılmadan oyularak ve üzerine Samanyolu Galaksisi işlenerek yapılmıştır. Caminin ortasında kubbenin çevrelediği 18 köşeli şadırvanın olması ve Türkiye’de en fazla namaz kılma alanına sahip olması Ulu Camiyi değerli kılan diğer özellikleridir.
2) Yeşil Camii ve Yeşil Türbe
Bursa’nın en önemli tarihi yapılarından bir diğeri ise Yeşil Camii’dir. 1424 yılında yapımı tamamlanan Yeşil Camii Osmanlı mimarisinin günümüzdeki en iyi örneklerinden biridir. Camiinin en önemli özelliği çini kaplamalardan yapılmış olmasıdır.
Bursa içindeki sembolik eserlerden bir tanesi de Yeşil Türbe. Yeşil Cami’nin hemen 1 sokak arkasında yer alıyor. Yapım emrini 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Mehmet Çelebi vermiş. Mimarı Hacı İvaz Paşa adında bir mimardır. Bursa’nın her yerinden görünüyor olması onu imza eserlerden biri yapıyor. Osmanlı mimarisiyle yapılan yapılar arasında tüm duvarı çiniyle kaplı olan tek türbe olduğu söylenmektedir.
3) Kapalı Çarşı
Bursanın Osmanlı'nın eski başkenti olmasından dolayı kapalı çarşısı da oldukça göz alıcıdır. Sıcak ve samimi bir ortamda çarşıda birçok ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
4) Hanlar - Kozahan ve İpek Han
Kapalı çarşının yanında bulunan İpek Han ve Kozahanda güzel bir közde Türk kahvesi içebilir ve ipek ürünler satan dükkanları gezebilirsiniz.
5) Kaplıcalar
Kaplıca, hamam ve termal havuz denince Türkiye’nin en önemli şehirlerindendir Bursa. Bursa’da bulunan en eski hamam ise 1394 yılında yapılan Eski Kaplıca’dır. Bursada öne çıkan kaplıcalardan diğerleri Karamustafa Ilıcası ve Kaynarca Hamamıdır.
6) Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
Yapıların bulunduğu alanda, Bizans döneminden kalma metropolit manastırı Sainte Elle ya da dilimizdeki adıyla Gümüşlü Kümbet’in kalıntıları yer alıyormuş.
Kentin Osmanlı hâkimiyetine geçmesinin ardından Orhan Gazi, manastırın şapeli yerine bir türbe inşa ettirerek babasının naaşını buraya taşıtmış. Orhan Gazi Türbesi ise ilk inşa edilen yapının tam karşısına gelecek şekilde konumlandırılmış.
Tophane Parkı’nda yer alan türbelerden Osman Gazi’ye ait olanı, sekizgen planlı tasarıma sahip. Oğlununki ise kare formunda tasarlanmış. Her iki türbe de sadelikleri ile dikkat çekiyor. Hatta pencerelerin üzerindeki süslemeler yapılırken bile bu durumun korunmasına özen gösterilmiş.
7) Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü, Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlayan ve Gökdere üzerinde bulunan bir yapıdır. Irgandı köprüsü dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprü den biridir. Bu özelliği ile, Floransa’daki Ponte Vecchio, Venedik’teki Ponte Rialto ve Bulgaristan’daki Osmanlı köprülerine benzemektedir. Köprü üzerinde Bursanın yöresel yemeklerini tadabileceğiniz, çini, ahşap oymacılığı, metal işletme, ebru dükkanları yer almaktadır.
8) Cumalıkızık
Uludağın eteklerinde yer alan Cumalıkızık köyü Bursanın en ünlü köyüdür. 14.YY’a uzanan tarihi ve son derece iyi korunmuş mimarisiyle UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
Cumalıkızık köyünde bir hafta sonu güzelce kafanızı dinleyebilir, daracık sokaklarda şirin evler ve çınar ağaçlarının gölgesinde güzel fotoğraflar çekebilir, organik sebze ve meyve alışverişi yapabilirsiniz.
9) Uludağ
Türkiyenin en popüler kayak merkezi Uludağda güzel bir kış tatili yaşayabilirsiniz. Uludağ'a çıkarken dünyanın en uzun aktarmasız teleferiğini kullanarak güzel anlar yaşayabilirsiniz.
10) Trilye
Trilye Bursa'nın bir sahil kasabasıdır. Burada güzel bir manzara eşliğinde balık keyfi yapabilirsiniz. Trilye ayrıca zeytiniyle, rum yapıları ve küçük kutu evleri ile de nam salmıştır.
11) İznik
İznik, Bizans ve Anadolu Selçuklularına başkentlik yapmıştır. Osmanlının ilk camisi ve ilk medresesi burada yapılmıştır. Osmanlı’nın sanat, ticaret ve kültür merkezi olan İznik çinisi ile ünlüdür. İznik'te çini galerilerini gezebilir, iznik gölünden çıkarılan göl balıklarını tadabilir ve güzel bir gün batımı izleyebilirsiniz.
12) Karagöz ve Hacivat Müzesi
Gölge oyununun sembollerinden Karagöz ve Hacivat müzesini gezebilirsiniz. Müzede bir gösteri salonu, Karagöz ve Hacivat’a ait koleksiyonların bulunduğu bir bölüm, kukla galerisi ve kütüphane yer alıyor.
13) Araba Müzesi
Türkiyenin ilk ve tek araba müzesi olan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesini ziyaret edebilirsiniz. 2600 yıl önceye ait bir tekerlekten yola çıkarak Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar bir zaman tüneline girilmektedir.
Bursada Ne Yenir?
Bursada mutlaka yenmesi gereken lezzetlerin başında İskender, İnegöl Köfte, Pideli Köfte, Tahinli Köfte, Kestane Kebap, Kestane Şekeri ve Kemalpaşa Tatlısı gelmektedir.