Öğrenci yurdu olarak da bilinen Eskişehir, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehrimizdir. İç Anadolu'da yer almasına rağmen ortasından geçen Porsuk Çayı Eskişehir’e bir sahil kasabası havası katmaktadır. Başkentimiz Ankaraya olan yakınlığı ve gezilecek birçok yerinin olması da şehre olan ziyareti oldukça artırmaktadır. İşte Eskişehir’e gittiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerler...

1) Odunpazarı Evleri

Odunpazarı

Eskişehir’e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler listemizin ilk sırasına Odunpazarını koyuyoruz. İlçe merkezinde yer alan Odunpazarı evleri Osmanlı Mimarisine özgü yapısı ile dikkat çekmektedir. Dar sokaklar arasında yer alan bu tarihi evler tarihi bir hava katmaktadır.

Odunpazarı evleri yakın zamanda restore edilerek birçoğu kafe, restoran, butik otel, müze ve dükkân olarak hizmete açılmıştır. Dünya kültür miras listesine eklenen Odunpazarı evleri Eskişehir’in önemli eserlerindendir. Genellikle iki katlı kendine özgü mimariye sahip olan Odunpazarı evlerini mutlaka görmelisiniz.

2) Balmumu Heykeller Müzesi

Odunpazarı ilçe merkezinde yer almaktadır. Müze 2013 yılında hizmete açılmıştır. Ülkemizin ilk balmumu müzesi olma özelliğine sahiptir. Balmumu Müzesi dört bölümden oluşmaktadır.

Balmumu Müzesi içinde tarihi kişiler, yerli yabancı ünlüler olmak üzere yüzlerce balmumu heykeli yer almaktadır ve balmumu heykelleri gerçeğe oldukça yakındır. Balmumu müzesini ziyaret ederek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

3) Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş Müzesi

29 Ekim 2016’da açılan Kurtuluş müzesinde Kurtuluş Savaşı dökümanlar ile anlatılmakta ve ayrıca Kurtuluş Savaşının belgeselini de izleyebileceğiniz bir bölüm mevcut.

4) Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Balmumu Heykeller Müzesinin hemen yanında bulunan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi 2007 yılında kurulmuştur. Yerli ve yabancı sanatçılara ait yaklaşık 100 eser sergilenmektedir. Ayrıca müzede camın nasıl işlendiğini anlatan bir seyir salonuda bulunmaktadır. Müzeyi ziyaret ederek güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz.


5) Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi

Porsuk Çayı

Sakarya Nehrinin bir kolu olan 450 km uzunluğa sahip Porsuk Çayı Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezini ikiye bölen Porsuk Çayının kent merkezinde kalan bölümlerine adalar denir.

Porsuk Çayında gondol ile ilçe merkezinde gezebilirsiniz. Bu bölge Öğrencilerin sıkça uğradığı Eskişehir’in hareketli bölgelerinden biridir. Burada çok sayıda cafe ve restoran bulunmaktadır..

6) Sazova Parkı

Sazova Parkı

Ülkemizin en büyük parkı olan Sazova Parkı Tepebaşı ilçesinde Sazova mahallesinde yer almaktadır. Sazova Parkı içine bulunan yapılardan dolayı ülkenin en özgün parkıdır.

Büyük ve güzel park olan Sazova Parkı içinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Yapay Gölet, Bilim ve Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi, Eti Sualtı Dünyası, amfi tiyatro, ağaç evler, restoranlar, kafeler, çeşitli oyun grupları ve hediyelik eşya satan yerler bulunmaktadır. 
Parkın en dikkat çeken yapısı Türkiye’deki birçok ünlü yapının mimarisini taşıyan Masal şatosu dur. Keyifli bir gezi için Sazova Parkını ziyaret edebilirsiniz.

7) Kent Park

Kent Park

Tepebaşı ilçesinde Eskişehir Otogarının hemen arkasında yer almaktadır. Kent Park içinde Türkiye’nin tek yapay plajı bulunmaktadır.

Park içinde yapay plaj dışında yüzme havuzları, oyun grupları, yürüyüş parkurları, gölet, kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Harika bir güzelliğe sahip ve çok büyük olan Kent Parkta keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

8) Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Odunpazarı İlçe merkezinde yer alan Atlıhan; 1850 yılında Takattin Bey tarafından han olarak yapılmıştır. Kurşunlu Külliyesine giden yolun sonunda yer almaktadır.

Atlıhan büyük bir avluya sahiptir. Günümüzde bu tarih han el sanatları çarşısı olarak kullanılmaktadır. Burada hatıra kalması için güzel hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

9) Şelale Park

Şelale Park

Odunpazarı ilçesinde yüksek bir tepe üzerinde yer almaktadır. Eskişehir manzarasına hakim yeşil bir alandır.

Şelale Park içinde yapay şelale, yel değirmeni, yürüyüş parkurları, yeşil alanlar, spor aletleri, kafe ve çeşitli oyuncaklar bulunmaktadır. Şelale parkta keyifli anlar geçirebilirsiniz.

10) Kurşunlu Külliyesi

Kurşunlu Külliyesi

İlçe merkezinde Odunpazarı Evleri içinde yer almaktadır. Osmanlı Döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında inşa edilmiştir.

Külliyenin mimarı Acem Ali’dir. Kurşunlu Külliyesi; imaret, aşevi, kervansaray, şadırvan, cami, sıbyan mektebi, medrese ve tabhaneden oluşmaktadır.

Günümüzde külliyenin camii dışındaki diğer bölümleri turistik amaçlı kullanılmaktadır. Camii ibadete açıktır ve avlusunda şadırvan bulunmaktadır. Tabhane bölümü El Sanatları Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Külliye içindeki diğer bölümler ise Lületaşı Müzesi, Cam Sanatları Müzesi ve nikah salonu olarak kullanılmaktadır.

11) Eti Arkeoloji Müzesi

Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehirdeki müze tarihi 1945 yılına dayanmaktadır. Birçok yer değiştiren müze 2010 yılında Atatürk Bulvarı üzerinde Eti Arkeoloji Müzesi ziyaretçileri ile buluşmuştur. Müzede yaklaşık 22.500 eser sergileniyor. Fakat yer sıkıntısından dolayı eserlerin çoğu depoda bulunuyor. Eskişehir’in tarihini öğrenmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir yerdir.

12) Eti Sualtı Dünyası

Eti Sualtı Dünyası

ETİ Sualtı Dünyası Eskişehir’de Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde yer almaktadır. Sualtı Dünyası dev akvaryumu ile sualtı meraklılarına güzel bir deneyim sunmaktadır. Sualtı dünyasında 84 farklı balık türü yer almaktadır. ETİ Sualtı dünyasında birbirinden güzel balıkları izledikten sonra 850 metrekarelik bir alan üzerine kurulan kafeterya alanında dinlenebilir veya hediyelik eşya bölümünü de ziyaret edebilirsiniz.

13) Lületaşı Müzesi

Lületaşı Müzesi

Toprağın yaklaşık 150m derinliklerinden çıkarılan Lületaşı dünyada yalnızca Eskişehirde çıkarılan bir madendir. Eskişehirin simgelerinden olan Lületaşı Müzesi kurulduğu 1989 yılından beri  Kurşunlu Camii ve Külliyesinde sergilenmektedir. Müzede lületaşından yapılma pipo, tesbih, kitap ayracı, kolye ve bileklik gibi aksesuarlar yer almaktadır.

Eskişehirde Ne Yenir?

Eskişehir'in mutlaka tadılması gereken lezzetler Çiğ Börek, Balaban köfte ve Met helvasıdır. Odunpazarı bölgesinde bulunan helvacılardan sevdikleriniz içinde met helvası satın alabilirsiniz.  

Eskişehir Kaç Günde Gezilir?

Eskişehir günübirlik gezmeye çalışmanız durumunda birçok bölümünü gezebilirsiniz ancak çok fazla aceleye getirmeyip yorulmadan gezmek isterseniz de 2 gün gayet yeterli olacaktır