1) Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Sarayda bir zamanlar 4.000'e yakın insan yaşamıştır. Osmanlı Devleti'nin idari yapısını anlamak, saray yaşamını gözlemlemek ve olağanüstü koleksiyonlarına tanıklık için Topkapı Sarayını mutlaka görmelisiniz..
2) Dolmabahçe Sarayı Müzesi
31. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı’nın inşasına 13 Haziran 1843 tarihinde başlanmış ve 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmıştır.
Dolmabahçe Sarayı’nın İstanbul Boğazı’nın kenarına yaptırılması, Osmanlı’nın geçmiş ile geleneksel bağını kırdığının bir göstergesi olarak kabul edilmiş.
Saray'ın ana yapısı; Mâbeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve Harem-i Hümâyûn adlarını taşıyan üç bölümden oluşur. Mâbeyn-i Hümâyûn; devletin yönetim işleri, Harem-i Hümâyûn; Padişah ve ailesinin özel yaşamı, bu iki bölümün arasında yer alan Muâyede Salonu ise; Padişah'ın devlet ileri gelenleriyle bayramlaşması ve kimi önemli devlet törenleri için ayrılmıştır.
Dolmabahçe Sarayı, hizmete açıldığı 1856 yılından, halifeliğin kaldırıldığı 1924’e kadar aralıklarla 6 padişaha ve son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’ye ev sahipliği yapmıştır. 1927- 1949 yılları arasında Saray, Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış ve burada vefat etmiştir.
3) Rumeli Hisarı