Truva Antik Kenti

17100 Kalafat/Çanakkale
Merkez, Çanakkale

Genel Bilgiler

Çanakkale Boğazı’nın güneyinde Kaz Dağı'nın kuzeybatısında bulunan Troya kenti, binlerce yıllık geçmişi ile dünyanın en bilinen antik kentlerinden biridir. Farklı dillerde Troia olarak yazılan ya da söylenen ismi, Türkçe’de “Troya” olarak kullanılmakla birlikte, Fransızca okunuşu sebebiyle 19. yy’dan beri Truva olarak da bilinir.  Çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış Troia (Truva), birçok edebi eser, belgesel ve Hollywood yapımlarına kadar birçok şekilde işlenmiş “Truva Atı Efsanesi” ile dünyaca ün kazanmıştır.
Antik kent, 1998 yılından beri Dünya Miras Listesi'nde, 1996 yılından beri de Millî Park statüsündedir.

Truva Efsanesi

Birçok farklı şekillerde günümüze kadar gelen efsaneye göre; aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit, Zeus’un oğlu Athena ve Zeus’un eşi Hera, bir düğün sırasında masalarına atılan ve üzerinde “en güzele” yazan elmayı almak isterler. Ancak elmayı paylaşamazlar ve ortaya bir anlaşmazlık çıkar. Zeus, duruma müdahale ederek bu seçimi İda Dağı’nda çobanlık yapan Troya Prensi Paris’in yapmasını emreder. Paris ise, Troya kralı olan babası Priamos tarafından dağlara sürgün edilmiştir. Çünkü kral, kentin mahvolacağına dair bir kehanet görmüştür. Seçimi Paris’in yapacağını duyan Afrodit, Athena ve Hera; Paris’e rüşvet teklif ederler. Paris de Afrodit’in teklifini kabul ederek onu seçer.


Paris, evli olmasına rağmen dünyanın en güzel kadını olduğu söylenen Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’in yanına gider ve birbirlerine aşık olurlar. Ardından, Helen ve Paris, Troya’ya kaçarlar. Akha ordusu da peşlerinden giderek Troya’yı ve Helen’i almak için yıllarca mücadele eder. Sonunda Odysseus’un aklına parlak bir fikir gelir. Akhalılar, dev tahta bir at inşa ederek askerlerini içine koyarlar. Bu tahta atı Troya’nın kapısına kadar götürüp bırakırlar ve gizlenirler. Akha ordusunun geri çekildiğini ve atı da geri bıraktığını düşünen Troyalılar, atı surlardan içeri alırlar. Askerler atın içinden çıkıp saldırarak Troya’nın ve Paris’in sonunu getirirler. Böylece Paris’le ilgili kehanet gerçekleşmiş olur ve Troya kenti mahvolur.

Giriş Ücretleri ve Saatleri

Truva Örenyeri giriş ücreti 50 TL olmakla birlikte, Müzekart sahipleri herhangi bir ücret ödemeden antik kenti yılda 2 kez ziyaret edebilmektedir. Haftanın her günü açık olan örenyeri yaz döneminde 10:00 – 17:00; kış döneminde ise 08:30 – 18:00 saatleri arasında açık bulunuyor.

Yorum Ortalaması

5 Ort
Kalite
Hız
Fiyat
Servis
Konum

0 Yorum

Henüz hiç yorum yapılmamış!

Yorumda Bulun!

Yorum yapmak için üye girişi yapın!